dimarts, 17 de desembre del 2013

Seleccionar i compartir informació


En el últims anys, s'ha començat a parlar molt sobre l'excés d'informació. Ens passem els dies envoltats d'informació: notícies, videoclips, fotografies, etc. I no només a la televisió, com era habitual abans, sinó en qualsevol suport. Qui no té un ordinador o un smartphone avuidia per rebre notícies a l'instant? Aquesta qüestió obre un debat en què s'hi podria dedicar una altra entrada, però no és aquest el tema. Una pregunta que comporta incertesa seria: com i on trobar una informació concreta dins l'ampli món de la informació d'avuidia? Hi ha diverses eines, però una d'elles és l'Scoop.it.

L'Scoop.it és una pàgina de selecció i curació de continguts que permet filtrar notícies sobre els teus temes d'interès i compartir-los. A més a més, és una aplicació que reuneix i publica la informació d'una manera atractiva, gràfica i visual. Al igual que un blog, les publicacions s'anomenen post. Hi ha internautes que diuen que és una mena d'híbrid entre un blog i un servei de curació de continguts, ja que la seva presentació i estructura no deixa indiferent a ningú.

Passos que es segueixen per a curar continguts

D'on prové el nom d'aquesta pàgina web? Scoop significa primícia en anglès i és just això el que recull: notícies actuals i d'interès que es seleccionen i filtren a través de paraules clau i etiquetes.

Crec que una eina com ho és l'Scoop.it és imprescindible per a qualsevol persona que la seva professió o hobby li exigeixi un tipus d'informació detallada, concisa i actual. Ens és molt útil, i més en l'actualitat i societat en què vivim, ja que tot passa molt de pressa i quasi no tenim temps per a adaptar-nos i assimilar la gran quantitat d'informació que rebem cada dia. Per això, considero aquesta pàgina web com a un gran estri, tant per a docents com a estudiants, a l'hora de buscar i seleccionar continguts.
No només ens és útil, sinó que ens és de gran ajuda, tant ara com en el futur. Aquest és un aspecte positiu, és a dir, ens serveix ara per a realitzar els nostres treballs i ens servirà, en un futur, per a també realitzar i buscar informació per als nostres futurs alumnes.
El que considero un aventatge en relació a la cerca d'informació, és que l'Scoop.it ens ofereix la possibilitat de subscriure'ns al canal RSS, el qual ens fa arribar notícies sense haver-les de buscar. Simplement ens arriben. Però no ens arriben totes, sinó les que nosaltres hem volgut que ens arribin a través de la subscripció.



Com a ampliació, afegiré una guia que podem trobar d'Eva Sanagustín Fernández, redactora de continguts web i autora de varis llibres, com Tu blog paso a paso (Anaya: 2009). Aquesta guia sintetitza els passos a seguir per a ser un bon curador de continguts. Són els següents passos:
  1. Escollir el tema a filtrar
  2. Escollir les paraules clau
  3. Escollir les fonts d'informació
  4. Crear alertes per a seguir aquesta informació (RSS)
  5. Determinar el criter per a elegir alguna informació
  6. Determinar com ho veurà l'usuari
  7. Determinar quina i com serà l'eina
  8. Escollir l'eina de publicació
  9. Combinar la informació amb contingut original
  10. Promocionar el contingut filtrat
Seguint aquests passos es podrà aconseguir informació de qualitat i específica segons la búsqueda realitzada anteriorment a través de paraules clau.

I com a conclusió, dir que aquesta eina online és molt útil tant per a professors i mestres com a alumnes, els quals amdós han de realitzar treballs amb informacions fiables i de confiança, ja que avuidia hi ha molta informació penjada a les pàgines web i mai no es sap si són de fonts fiables o no.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada