dissabte, 7 de desembre del 2013

Un suport audiovisual per a les exposicions orals


Les presentacions orals són, actualment, una de les eines més bàsiques i importants per a les empreses i les universitats. Tot això està molt bé però, si són tan importants, per què ningú no ens ensenya a desenvolupar-les d'una manera adequada i coherent?
A les escoles, fent un cop d'ull general, quasi no es treballa l'expressió oral i, fins i tot, hi ha escoles que no la fan servir per res. Poques són les activitats que es realitzen al voltant d'aquest tema i, si avuidia és tan bàsica i necessària, per què no hi ha una assignatura que tracti sobre això?





L'expressió oral ha estat present des dels inicis de la història de la humanitat. A la Prehistòria era un dels únics canals per a comunicar-se, juntament amb els dibuixos rupestres. I no va ser fins després de l'Edat Mitjana que l'expressió escrita va rebre major importància, ja que fins aquell moment tot es parlava i res s'escrivia. Els contes i les històries, tan reals com fictícies, anaven de boca en boca, però s'hi distingia un aspecte: l'expressió escrita es guardava per la ciència i la religió, les quals, en alguns moments oposades, tenien gran pes en aquella societat; mentre que l'expressió oral quedava reservada per a cançons, històries i contes populars que passaven de generació en generació. 
En l'actualitat, i com he esmentat anteriorment, se li dóna igual importància a l'escrita que l'oral, encara que no es pot negar que l'escrit sempre té un punt de formalitat que el discurs parlat. 

Bé doncs, els temes que tractarem avui seran dos. El primer, una exposició realitzada a classe anomenada Identitat i Territori; i el segon, i no menys important, el suport audiovisual conegut com Prezi.

En primer lloc, s'ha de dir que són dos temes que estan molt lligats, ja que un no pot existir sense l'altre. Si no hi haguessin presentacions orals no caldria tenir una eina per a donar suport a les paraules del nostre discurs. Per tant, primer us presentaré la utilitat que té l'eina Prezi i després, i a mode de cloenda, us mostraré la presentació de Prezi que vaig dur a terme juntament amb la meva companya Ariadna Martínez.

Prezi va ser creat per Adam Somlai-Fischer, arquitecte de renom internacional i artista visual. Des del 2001 estava interessant en un nou enfocament per a presentacions. Així va ser com va trobar una interfície d'usuari amb zoom (ZUI) que li va permetre explorar la imatge de dos modes diferents: amb una visió general i amb una visió més detallada. Prezi es va posar en marxa l'abril del 2009 a Budapest.
Prezi és un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual. La seva gran distinció dels altres programes de presentació, i també avantatge, és el zoom que proporciona, aconseguint així dues maneres de veure una presentació i oferint a l'usuari una navegació per la seva pròpia presentació audiovisual.
La seva utilització és molt pràctica, ja que només s'han d'inserir imatges, videos o qualsevol altre suport. Un desaventatge, potser, és la necessitat d'estar connectat a una xarxa d'Internet per a poder accedir-hi.
Per a fer una presentació només s'ha d'ingressar, és a dir, crear un compte d'usuari i començar a introduir-hi informació.




El text, les imatges, els videos i altres mitjans s'insereixen al llenç blanc, o amb un fons anteriorment escollit, i es poden juntar en marcs o cercles que ofereixen la possibilitat de poder agrupar els conceptes en temes o jerarquies. Després també hi ha l'opció del zoom, és a dir, segons la importància que se li doni a un concepte, video, etc. se li posa més zoom o no.




Finalment, i com a ampliació, us deixo la presentació de Prezi que vam realitzar la meva companya Ari i jo per a l'activitat Identitat i Territori del mòdul Processos i Contextos Educatius II.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada