divendres, 27 de desembre del 2013

El bon comunicador


Què és per a tu un bon comunicador? Aquesta és la pregunta que ens vam haver de fer per a realitzar l'activitat plantejada pels nostres professors del mòdul Processos i Contextos Educatius II. Un bon comunicador, per a mi, ha de ser una persona que sàpiga transmetre el que realment pensa i el que realment vol dir. És a dir, si t'hi pares a pensar no és fàcil dir exactament el que penses, sempre hi ha interferències, paraules que se'ns instal·len a la ment i que, tenint molt clar que no volem dir-les, potser les acabem dient. Per això, és important tenir molt clar què s'ha de dir respectant sempre la pròpia opinió. I això no és tot! No és fàcil ser un bon comunicador. S'han de tenir en compte molts aspectes perquè tot surti com està previst. Com és un tema tan extens i ens hi podríem passar hores parlant sobre com ha de ser un bon orador, deixo aqui un decàleg que, extraient informació i a través d'un ja realitzat a classe, ens serà útil a l'hora de saber quins aspectes s'han de tenir i quins no.

Un bon comunicador...

1. Ha de ser clar i concís.
2. Ha d’entendre com ajustar-se i centrar-se en la seva audiència.
3. Ha de centrar-se en les coses positives i demostrar entusiasme.
4. Ha de dir la veritat i admetre els seus errors.
5. Ha d’escoltar i fer preguntes.
6. No ha de suposar que el públic té coneixements del tema del que parla.
7. Ha d’utilitzar històries, exemples.
8. Ha de ser natural a l’hora d’expressar les seves idees.
9. No ha de donar les males notícies per fascicles.
10. Ha de tenir les idees molt clares abans de començar a parlar.


En aquesta nova entrada, utilitzaré la mateixa metodologia que he fet servir anteriorment en una publicació. En aquest cas, però, els dos temes tractats seran una exposició sobre un comunicador conegut internacionalment i un programa de presentació, el Pearltrees. Seguiré el mateix ordre que vaig usar en l'entrada anterior, i primer us mostraré com funciona aquesta eina i després, us deixaré, perquè li doneu un cop d'ull, l'exposició que vaig dur a terme amb les meves companyes Patricia HerreraGemma Molina i Ariadna Pérez.

Fa uns anys, l'única manera que hi havia de guardar enllaços d'interès era a través dels Favorits dels navegadors. Això, però, suposava un desaventatge, ja que aquell marcador només quedava registrat en aquell mateix ordinador i navegador on s'havia trobat la informació. Avuidia això és inconcebible. La majoria de persones tenen més d'un aparell electrònic, com un ordinador, un telèfon mòbil o inclòs una tablet. Així doncs, per a poder accedir a les teves pàgines preferides des de qualsevol dispositiu, s'han inventat vàries eines, com ara Pearltrees. 
Aquesta és la més recent i innovadora, la qual destaca pel seu disseny i la seva forma de compartir els enllaços. La seva utilització no és del tot senzilla -s'han de tenir uns coneixements bàsics d'informàtica- però la seva definició fa que ho sigui: Pearltrees és un gestor d'enllaços favorits o un marcador social. Es tracta d'anar recopilant la informació que t'ha interessat  o que creus que la necessitaràs en un futur, tan pròxim com llunyà. 

Per a començar...
Només s'ha d'entrar a la pàgina web, de la qual us he deixat l'enllaç a dalt, i crear-se un compte d'usuari. Es pot accedir des de qualsevol sistema operatiu i des de qualsevol dispositiu. És gratuït i pots accedir-hi des d'un compte de correu electrònic o des de qualsevol xarxa social.


Per a afegir enllaços...
La pantalla principal és com un llenç en blanc. Si vas navegant per Internet i trobes una informació interessant, si et descarregues l'extensió per a Google Chrome, podràs afegir fàcilment aquesta direcció al teu llenç de Pearltrees. Una curiositat: en aquesta eina, les pàgines web que vas guardant s'emmagatzemen mitjançant perles. El disseny, i com bé diu el seu nom, va formant un arbre on d'ell hi surten perles, que són les pàgines web i direccions que tu has anat registrant. Encara que a mi, personalment, em sembla més una mol·lècula o algun tipus de cèl·lula.



Per a compartir enllaços...
Pearltrees també t'ofereix la possibilitat de compartir les teves troballes. Per defecte, cada element que registres com a favorit s'està compartint amb la resta d'usuaris de Pearltrees, però també tens la possibilitat de compartir-ho explícitament a través de correu electrònic, Facebook, Twitter i qualsevol altra xarxa social.

Aquest és el funcionament d'aquesta eina. Pràctic, senzill i funcional, tant a nivell acadèmic com a nivell informal. 

Pel que fa a l'exposició oral mitjançant la utilització d'aquesta eina, explicada a dalt, havíem d'escollir un bon comunicador i, sota el nostre punt de vista, vam triar Eduard Punset, advocat, economista i divulgador científic. Vam creure oportú dedicar la nostra exposició a ell, ja que crèiem que reuneix la majoria d'aspectes que s'han reunir per a ser un bon orador. Per tant, vam analitzar conferències i videos que ell ha realitzat arreu del món per a comprovar si era una persona que transmetia bé els seus coneixements. Per a dur-ho a terme, vam escollir una conferència realitzada a la seu de l'Obra Social de CajaCanarias en el II Fòrum Científic Social. 

Aqui us el deixo!





També vam revisar videos on ell apareix, com en el seu programa Redes, a El Convidat, El loco de la colina, entre d'altres. A partir d'això, vam poder observar que Eduard Punset és un bon comunicador perquè dóna al seu discurs un toc d'humor, que sempre relaxa i genera confiança; exemples i anècdotes, que donen credibilitat a la seva ponència; pauses, que li permeten respirar bé i donar seguretat; i, finalment, el to de veu que, encara que aconsegueix claredat, li manca una mica d'articulació i vocalització.

Us adjunto un video on apareix Eduard Punset al programa APM de TV3!






Recapitulant, aquesta experiència em va recordar al metateatre, ja que nosaltres parlàvem sobre un bon comunicador però, alhora, nosaltres també havíem de ser-ho. 

A manera de resum, i per entendre ben bé com s'usa, us deixo la presentació que va realitzar el meu grup mitjançant el Pearltrees sobre Eduard Punset, per a nosaltres i molta més gent, un gran i bon comunicador.


Publicació Digital in mariablanquerna (mariablanquerna)

Cultivate your interests with Pearltrees for Android

2 comentaris:

  1. Eduard Punset un fantàstic comunicador!!

    ResponElimina
  2. Em va agradar molt el vostre treball de bon comunicador, bona explicació, bons vídeos i bon pearltrees!

    ResponElimina