diumenge, 29 de desembre del 2013

Aprenem jugant


Avui avançarem una mica més amb un nou projecte, l'Scratch. Aquesta eina és utilitzada i està pensada per a nens, els quals des de ben petits comencen a programar videojocs, animacions, dibuixos i videos, entre d'altres. 
D'on prové el nom d'aquest estri online? Scratch en anglès significa esgarrapar o rascar, però se li pot donar un altre significat depenent del context. En aquest cas, en el món de la tecnologia, se li atorga el concepte de crear un programa codificat des de zero. Aquesta eina està desenvolupada pel Grup LifeLong Kindergarten del MIT Media Lab. 
Aquest tipus de programació fa que sigui més pròxima i propera la utilització d'aquestes eines per a nens, degut al seu fàcil i pràctic funcionament i la seva descàrrega, ja que és gratuïta i es pot fer servir tant al sistema operatiu de Windows com d'Apple. 
Aquest projecte, desenvolupat per científics amb la col·laboració d'universitats com la de California, està basat en el joc de construcció LEGO, ja que la programació es crea a partir de blocs que es van unint i donant vida als personatges. 
Des de la pròpia pàgina web es pot començar a crear un projecte i, fins i tot, es pot veure el que estan fent altres persones arreu del món, ja que també t'ofereix la possibilitat de compartir els projectes realitzats.






Sota el punt de vista educatiu, que és el que realment ens interessa a nosaltres, és una eina molt útil de cara a la tecnologia a les aules. Els nens aprenent jugant, el qual fa que s'interessin més pel que estan fent i aconsegueixin, de manera pràcticament autònoma, programar. I no només això, sinó que els ensenya a pensar i a haver de donar una funció a cada idea o concepte. Aquest és un aspecte positiu, ja que al ritme que avança la tecnologia, i en general la societat, és positiu que els nens i nenes comencin a entendre's amb la programació i la tecnologia.
Amb l'Scratch, que el seu logo és un gat, els nens i nenes aprenen a crear, imaginar i compartir. Obre un món de possibilitats, ja que no només permet jugar, sinó també utilitzar la seva imaginació per a crear els seus propis jocs i videos.




Com a ampliació i mostra de que és una eina útil i fàcil d'utilitzar, us deixo el meu projecte realitzar a classe juntament amb la meva companya Ariadna Martínez.


1 comentari: